На створення негрів

Коли, давним-давно, Боги створили світ,
За образом Юпітера постав весь людський рід:
Він нескінченно вищим був за всі творіння інші,
Не Бог чиїм був образом, а речі значно гірші.

Щоб не було розриву між світом та людьми,
План мудрий на Олімпі узгодили Боги:
Зробили звіра, вади всі у нього вклали,
І, напівлюдський облик давши, негром обізвали.

© Олександр Артамонов, переклад з англійської, 2015.

Прошу зауважити, що викладений вище переклад наведено для ознайомлення читачів зі світоглядом Г. Лавкрафта, але без наміру розпалення міжрасової ворожнечі та без прагнення до пропагування расової дискримінації. Перекладач жодним чином не поділяє расистські погляди автора.

2 thoughts on “На створення негрів

  1. Чула що він расист. Але навіть не розуміла наскільки поки не прочитала цей вірш. Цікаво, чи він найгидкіший на цю тему? Задалася питанням що сформувало в нього такі погляди

    Подобається

    1. Образ звіролюдей, використаний у цьому вірші, є, безумовно, огидним. Також правдою є те, що вірш відображає погляди Лавкрафта. Проте я не впевнений в тому, наскільки адекватним і повним є це відображення. Варто розуміти, що Лавкрафт, будучи поетом, полюбляв використовувати яскраві, часто потворні, форми для своїх думок. Також невідомо, в якому контексті та за яких умов було написано цього вірша. Гадаю, ви знаєте дивовижного українського поета Миколу Зерова? Якось у нього в житті були такі обставини, що він написав у листі до подруги: “Если б Вы знали, как отвратительны мне эти болтающие без удержу хохлы – всегда были отвратительны, а сейчас особенно” (Лист Миколи Зерова до Тамари Волобуєвої від 28 лютого 1935 р., цит. по: В. Панченко, “Повість про Миколу Зерова”, с. 583). Чи можна на підставі цих слів вважати Зерова українофобом? Відповідно, чи можна на підставі вірша вважати Лавкрафта аж таким затятим расистом? Гадаю, що в обох випадках відповідь – ні.

      Проте, при всьому сказаному, вірш такий у творчості Лавкрафта існував, і цей біографічний факт є щонайменше цікавим.

      Подобається

Залишити коментар